вторник, 17 мая 2016 г.

ЛЕГЕНДА ПРО КОЛОДЯЗЬ МУКАЧІВСЬКОГО ЗАМКУ





Було це за часів руського князя Федора Корятовича, який прибув до Закарпаття, що на той час перебувало під владою Угорщини, наприкінці XIV століття. Угорський король Жигмонт І подарував руському князеві Мукачево й закріплені за містом володіння.
Князь Корятович перетворив Мукачівський замок у свою резиденцію. Навколо гори викопали рів, що заповнювався водою. Його внутрішній берег був обнесений дубовим частоколом, який називався паланком. Звідси й пішла назва замку «Паланок».
Розуміючи, що неприступність фортеці криється не лише в могутніх стінах, а й у запасах води, князь наказав видовбати в замку колодязь. Упродовж тривалого часу довбли скелю майстри, але дістатися води все не могли. Корятович у відчаї пообіцяв мішок золота тому, хто знайде в скелі воду. Не пройшло й хвилини, як перед князем з’явився невеличкий чоловік. Отримавши підтвердження про мішок золота, він поліз у колодязь, де відразу щось загуркотіло, в повітря полетіло каміння. Коли все стихло, на дні колодязя з’явилася вода. Пообіцявши повернутися через три дні за мішком золота, чоловік зник. Засумував Федір Корятович. Жаль йому грошей. Один з вірних лицарів Корятовича вирішив обдурити чорта, адже всі давно здогадалися, ким був чоловічок насправді. Порадив лицар князю в маленький мішечок покласти декілька золотих монет і віддати чорту, адже не було умови, яких саме розмірів повинен бути мішок. Чорт страшенно розлютився, отримавши таку плату, та нічого зробити вже не міг і від сорому, що люди так просто його обдурили, стрибнув у колодязь. З того часу з глибин колодязя чуються далекі, приглушені звуки. Це й досі лається чорт.

Але колодязь вийшов на славу – глибиною цілих 85 метрів, він був сполучений з мержею підземних ходів, що лабіринтом звивалися під Замковою горою. Саме завдяки йому під час тривалої облоги захисники замку підтримували зв’язок з навколишнім світом. За народними переказами, підземні ходи настільки довгі, що карета, запряжена кіньми, могла таємно доставити князя в будь-який замок Трансільванії чи в Святомиколаївський монастир. Заглянувши в замковий колодязь, на самісінькому дні можна побачите задні колеса цієї карети, що стоїть завжди напоготові. 

#castle #travel #ua #history #замки_України #подорожуй_Україною #Мукачівський_замок  #Дивовижна_Україна

А якщо хочете дізнатись більше про історії та легенди замків України та їх жителів, то ласкаво просимо до нас на екскурсію!

Екскурсії починаються щогодини з 10:00. 
Інтерактивні форми роботи з відвідувачем проводяться за попереднім записом.
Проект працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79

Комментариев нет:

Отправить комментарий