вторник, 17 мая 2016 г.

ЗАМОК ВДОВИ У ЖОВКВІ


У 1600 р. володарем місцевості, де зараз знаходиться місто Жовква, став польський магнат, відомий полководець Станіслав Жовкевський. Щоб увіковічнити своє прізвище в історії, він називає місто Жовквою. В той же час Станіслав Жовкевський розпочинає будівництво замку-фортеці. Доля розпорядилася так, що Жовківська твердиня найчастіше пов’язана з жіночими іменами. В переважній більшості, в замку жили жінки, до того ж – вдови, які вимушені були опікуватися не лише замком, а й цілим містом. Тому жовківський замок і прозвали в народі Замком вдови.
Першою власницею замку стала дружина Станіслава Жовкевського – Реґіна. Поки чоловік воював, вона наглядала за ходом будівництва. Після смерті чоловіка, а згодом і єдиного сина, вдова оселяється в замку і складає заповіт, за яким передає замок доньці Софії. У Софії теж не склалося подружнє життя – чоловік її помер раніше за неї і вдова опікується замком  самостійно. Після її смерті лише недовго володів спорудою син Софії Станіслав, що загинув під час бою, тож замок переходить до доньки Софії –Теофілії Собеської. Вона разом з родиною переїжджає до Жовківського замку. Незабаром чоловік Теофілії помирає і справи не лише замку, а й цілого міста, знову опиняються в руках жінки, до того ж, знову вдови.

Від Теофілії замок переходить у власність до її сина – польського короля Яна Собеського, який дарує маєток своїй дружині – француженці Марії-Казимирі. Після смерті чоловіка вдова Марія-Казиміра деякий час жила в Жовківському замку, а потім виїхала на Батьківщину.  Після матері в замку деякий час жив її син  Костянтин з дружиною Марією-Йосифою де Вексель, яка, залишившись вдовою, два роки жила самотньо в Жовківському замку. Останньою власницею з роду Собеських теж була жінка і теж вдова – Марія-Кароліна де Буйон, онука короля Яна. Перед самою смертю вона продає замок Радзивіллам, від яких той переходить у власність уряду.

#castle #travel #ua #history #замки_України #подорожуй_Україною #Жовквіський_замок  #Дивовижна_Україна

А якщо хочете дізнатись більше про історії та легенди замків України та їх жителів, то ласкаво просимо до нас на екскурсію!


Екскурсії починаються щогодини з 10:00. 
Інтерактивні форми роботи з відвідувачем проводяться за попереднім записом.
Проект працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79

Комментариев нет:

Отправить комментарий