понедельник, 16 мая 2016 г.

ОСТРОЗЬКИЙ ЗАМОК ТА ПРОКЛЯТТЯ „ЧОРНОЇ КНЯГИНІ”

 


            Чи не найбільше оповідей склалося про передостаннього представника роду – князя  Василя-Костянтина Костянтиновича. Не зважаючи на чисельне багатство, майже королівську владу, вплив у державі, князь Василь-Костянтин був нещасною людиною.  Як мовить легенда, більшість життя над ним тяжіло прокляття ”Чорної княгині”. Саме сімейні обставини робили князя глибоко нещасним. Він рано овдовів, пережив смерть чотирьох дітей, став свідком смертельної ворожнечі між синами; двоє старших його синів перейшли до католицизму, улюблена племінниця втратила розум. Всі сини Василя-Костянтина померли один за одним, не залишивши нащадків чоловічої статі – рід Острозьких раптово і зненацька згас на початку XVII ст. Так справдилося прокляття ”чорної княгині”.
            Хто ж вона така, та, котру в легендах називали „Чорної княгинею” або „Чорною вдовою”? Це Гальшка Острозька, єдина дочка старшого брата Василя-Костянтина – Іллі Костянтиновича. Народжена вже після смерті батька, вона відразу стала спадкоємицею багатств роду Острозьких, що й стало головною причиною трагічної долі княгині. Чоловіки билися за її руку, забуваючи про серце, в бажанні отримати маєтності роду Острозьких — некоронованих володарів Волині.
            Інтриги матері, Беати Костелецької, та дядька, Василя-Костянтина Острозького, призвели до того, що Гальшка була тричі одружена, й зі всіма своїми статками віддана за старого й жорстокого князя Лукаша Гурку. Останній заточив молоду дружину в похмурий замок, де нещасна княжна 14 років вимушена була провести в самотності й повній ізоляції. Саме тут і народилася легенда про ”Чорну княгиню”. 
            І лише після смерті Гурки вдова покинула замок у Шамотулах та повернулася на Батьківщину, де підписала акт про передачу власних маєтностей у володіння дядька. Отже, у довготривалій боротьбі за родове гніздо князь Василь-Костянтин все ж таки переміг. Але якою ціною? Трагічною долею Гальшки Острозької, здоров’я якої було підірване трагічним життям і мурами шамотульських веж.
            Наприкінці життя вона зовсім втратила розум і доживала на утриманні Василя-Костянтина Острозького. Залишок років вона постійно згадувала винуватців свого трагічного життя – чоловіка, матір і рідного дядька. На той час і Беата Костелецька, і Лукаш Гурка вже були в могилах. А от князь Василь-Костянтин.... Йому суджено було прожити довге життя – більш ніж 80 років та пережити майже всіх своїх синів, що не залишили після себе нащадків чоловічої статі.

            За легендою, постаті Гальшки та князя Василя-Костянтина й досі не можуть залишити стін родинного замку. Частіше зустрічається нещасна княжна – у замкових залах і переходах можна почути ледь уловимі жіночі кроки, сміх. Інколи донесеться приємний запах старовинних парфумів. А потім – наче щось важке впаде на підлогу, і все зникне. Старий князь лише важкими кроками, що долинають із зачинених приміщень, нагадує про себе.

#castle #travel #ua #history #замки_України #подорожуй_Україною #Острозький_замок #Дивовижна_Україна

А якщо хочете дізнатись більше про історії та легенди замків України та їх жителів, то ласкаво просимо до нас на екскурсію!

Екскурсії починаються щогодини з 10:00. 
Інтерактивні форми роботи з відвідувачем проводяться за попереднім записом.
Проект працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79

Комментариев нет:

Отправить комментарий