понедельник, 16 мая 2016 г.



ЛЕГЕНДА ПРО ОБОРОНУ БУШАНСЬКОЇ ФОРТЕЦІ


На широкому плато, між ріками Мурафою та Бушанкою стирчить одинока вежа. Це все, що залишилось від колись могутньої бушанської фортеці, яку сучасники називали малим Кам’янцем.
Фортеця була оборонною, довелося пережити їй багато наступів і облог. Але страшні події 1654 року були останніми в житті замку.
За часів визвольної боротьби українського народу проти шляхти до Буші підійшли польські війська та взяли замок в облогу. На чолі козацької залоги став сотник Зависний, в якого була вродлива дружина – Мар’яна. Покохав ту Мар’яну якийсь панич. Ще до початку облоги вмовляв тікати з ним і скарби з фортеці взяти, та вона не погодилась. І коли почалася облога та ворог підступив до мурів, вона взяла всі скарби, які збереглися, зашила у волов’ячі шкури та закопала там, де Бушанка стікає в Мурафу.
Довго тривав бій. Польським жовнірам вдалося винищити більшу частину нечисельної козацької залоги, загинув і сотник Зависний. Та фортеця не здавалася, оборону очолила вдова сотника Мар’яна. Вона з місцевими, серед котрих переважно були жінки та діти, боролася до останнього проти нападників. Коли поляки увійшли в фортецю, живі люди сховалися у вежі. Дочекавшись коли максимальна кількість ворога опиниться біля вежі, Мар’яна збігла в льохи, де були бочки з порохом Івана Богуна і підірвала їх. Так ціною власного життя, народ довів – краще смерть, ніж неволя.
Дуже лютували вороги, шукаючи скарби, проте не знайшли. А коли пішов ворог з Буші, люди поховали Мар’яну на території зруйнованого замку.

Місто було знищене повністю. З того часу нічого не відновлювалося, окрім вежі, що стоїть сумною свічкою, нагадуючи про трагічні події тих часів.

#castle #travel #ua #history #замки_України #подорожуй_Україною #Бушанська_фортеця #Дивовижна_Україна

А якщо хочете дізнатись більше про історії та легенди замків України та їх жителів, то ласкаво просимо до нас на екскурсію!

Екскурсії починаються щогодини з 10:00. 
Інтерактивні форми роботи з відвідувачем проводяться за попереднім записом.
Проект працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79

Комментариев нет:

Отправить комментарий