вторник, 17 мая 2016 г.

ЛЕГЕНДА ПРО ЧОРНОГО ЛИЦАРЯ АБО ТАЄМНИЦІ ТАМПЛІЄРІВ
ЗОЛОЧІВСЬКОГО ЗАМКУ

Багато таємниць приховує Золочівський замок на Львівщині. Та чи не найбільшою серед них є поява Чорного Лицаря.
Якось у Китайському палаці Золочівського замку працювали реставратори. Пізно ввечері у кватирку на другому поверсі, до якої людина не дістане, хтось постукав. За вікном промайнула тінь кремезного чоловіка. Всі перелякалися і до ранку не змогли заснути.
Іншого разу, під Різдво, робітниці клали паркет. Весело було, гамірно, співали колядок. І раптом у сусідніх приміщеннях почули кроки. Крокі важкі, наче ходить здоровий чоловік у чоботях, подзенькуючи острогами. Поки жінки колядують – тихо. Замовкнуть – знову таємничі звуки. Вийшли до сусідньої кімнати – нема нікого. І лише за протилежними дверима майнула тінь чоловіка в середньовічних латах і з широким плащем на раменах.
Працівники замку назвали привида Чорним Лицарем. Його поява збігається в часі з появою двох кам’яних брил, які знайшли неподалік Золочева за селом Новосілки в колишньому оборонному яру посеред глухого лісу. Вони мають написи незрозумілою мовою та середньовічне різьблення. Саме тому ці таємничі брили і привезли до Золочівського замку, в музеї якого працюють досвідчені спеціалісти.
За переказами, ці камені – усе, що залишилося від зруйнованого в XVI столітті Новосілківського замку, збудованого тамплієрами.
З того часу зліва при вході на територію замку відвідувачів вітають сірі кам’яні велети. На високому камені зображені два вінки – терновий та з квітів маку, а між ними – дірочка. На тлі другого висічено кілька рядків тексту. Що написано – досі ніхто не може розшифрувати.
Тут завжди багато туристів. Кажуть, якщо маєш бажання, потрібно засунути в отвір палець і швидко повернути його, думаючи про бажане. Якщо бажання матеріальне, потрібно повертати в бік тернового – «мертвого» – вінка. Якщо романтичне – в бік вінка квітучого.
Довкола самих каменів склалися легенди. Одна з них оповідає, що колись в’язнем Новосілківського замку був легендарний Янусик, який грабував панів та захищав знедолених. У ніч перед стратою він бачив сон: якщо знайде в камері камінь з діркою, засуне туди палець і поверне довкола – збудеться бажання. Янусик відшукав потрібний камінь, а на ранок йому принесли тацю з хустинками. Він зв’язав їх одну до одної і втік із замку. Інша версія оповідає, що Янусикові закохані дівчата через дірку в камені передали хустинки, з допомогою яких він і втік.
Дослідники ж припускають, що ці камені якимось чином пов’язані із загадкою тамплієрів – найтаємничішого ордену середньовічної Європи. Як відомо, після розгрому ордену багатства тамплієрів зникли, а слід їх загубився в історії.

Поки невідомо, якою мовою зроблений напис. Та спеціалісти досі не полишають надії розшифрувати його. Можливо, написи вкажуть дослідникам, де тамплієри заховали свої незліченні скарби. А може й ні... Але одне відомо напевно – саме з появою таємничих брил на території Золочівського замку з’явився і привид Чорного Лицаря. Хто він такий? І чи не приставлений довічним охоронцем скарбів ордену? Таємниці тамплієрів й досі залишаються невирішеними
#castle #travel #ua #history #замки_України #подорожуй_Україною #Золочівський_замок  #Дивовижна_Україна

А якщо хочете дізнатись більше про історії та легенди замків України та їх жителів, то ласкаво просимо до нас на екскурсію!

Екскурсії починаються щогодини з 10:00. 
Інтерактивні форми роботи з відвідувачем проводяться за попереднім записом.
Проект працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79

Комментариев нет:

Отправить комментарий