четверг, 12 мая 2016 г.



КЛЕВАНСЬКИЙ ЗАМОК XV ст.У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ


Назва «Клевань» має відношення до «Коливань», що згадується в літописах 1113 року. В 1446 році князь Свидригайло віддав Клевань Михайлу Чарторийського (До речі до 1914-го року грамота про передачу зберігалася в Клеванському храмі), який в 1475 році починає тут будівництво замку на мисі Городища над річкою Стубла. Через 20 років будівництво замку в Клевані завершив його син Федір. Фортеця неодноразово піддавалася ворожим нападам. У 1652 року місто спалили татари, замок теж постраждав.

Фортеця в Клевані, побудована з цегли, на нерегулярному плані, мала 4 крила, що утворювали чотирикутник відповідно формі пагорба, з двома потужними вежами на протилежних кінцях. Товщина стін фортеці в Клевані становила 3,8 м. Одна з веж охороняла в'їзд, інша - блокувала доступ до замку Клевань з боку річки. Згодом бійниці були збільшені і перероблені на вікна. Замок Клевань, розташований на пагорбі річки Стубли, його оточували глибокі рови. До воріт вів міст над глибоким ровом, що відгородив замок від міста. Спочатку міст був підйомним, потім - стаціонарним. Протягом більше чотирьох століть Клевань була однією з резиденцій Чарторийських.

Земляні вали і дубові частоколи оточували і саме місто Клевань. А поруч з замком був зведений храм, який після численних руйнувань кожного разу відбудовувався на тому ж місці. Адам Чарторийський на руїнах православної церкви Різдва Пресвятої Богородиці побудував кам'яний католицький храм Різдва Хрестового.

Чарторийські були фундаторами кількох православних монастирів в цих краях. Але згодом князі прийняли католицьку віру та перестали підтримувати православні храми, які прийшли в занепад. В результаті в 1632-му році Чарторийські передали замок Клевань католицькому ордену єзуїтів, які облаштували тут колегіум.

У 1610-му році Єжи Чарторийський побудував костел в центрі Клевані. Єжи Чарторийський був першим з родини, хто перейшов в католицизм. Костел Благовіщення, в якому була і усипальниця Чарторийських, кілька разів реставрували.


#kharkov #rivno #castle #ua #travel #weekend #history #klevan

Комментариев нет:

Отправить комментарий