четверг, 12 мая 2016 г.

ІСТОРІЯ КОХАННЯ ЯНА III СОБЕСЬКОГО ТА МАРІЇ-КАЗИМИРИ

Найзнаменитішими мешканцями Золочівського замку, крім самого Яна III Собєського, безперечно, можна вважати його дружину Марію-Казимиру, незрівнянну француженку, яка доводила до шалу посполиту знать, губила чоловіків і кидала в огонь гніву їхніх дружин. Хто вона? Жінка-вамп чи згвалтована долею дівчина? Хитра і підступна чи просто безтямно закохана. Швидше, і те, і друге, і третє... просто яскрава представниця своєї суворої доби, яка вміло лавірувала між нескінченних пересудів, забобонів і дворових інтриг. Тринадцятирічною дівчинкою з далекого Парижа разом з почтом Марії-Людвіги, майбутньої дружини короля Владислава IV, приїхала до Польщі Марія-Казимира. Хто знав, що мине трохи часу й стане вона польською королевою, яка матиме величезний, якийсь навіть хворобливий вплив на Яна III Собєського. «Марися керує Яном, а вже Ян — Польщею», — говорили поляки. За це й, мабуть, не любили королеви з некоролівською кров’ю. Хоча й Марія на рівні з чоловіками хоробро захищала Золочівський замок, була освіченою та мудрою, їй не могли пробачити західноєвропейської орієнтації, яка значною мірою передалася й Янові, частих візитів до Парижа. В один із них вона стала кумою Людовика XIV, який хрестив її сина, королевича Якоба.
Втім, до вершин польського трону Марія-Казимира йшла довго й важко. Закоханий у француженку Ян не міг одружитися з нею, оскільки його мати Теофіла Собєська була категорично проти змішування крові свого шляхетного роду з кров’ю простолюдинки. У результаті Марія стала дружиною такого собі Яна Замійського, якому все ж таки не довелося довго тішитися подружнім життям. Безпробудне пияцтво та екзотичний і невиліковний на той час сифіліс звели його в могилу. Однак Замійський встиг передати хворобу своїй дружині, яка в свою чергу нагородила нею королівський рід. Після смерті Замійського та Теофіли закохані Марія та Ян нарешті одружуються. Проте ця процедура була потрібною хіба офіційно: вони вже взяли таємний шлюб раніше.
В останні роки життя Яна III Марія дедалі частіше усамітнюється в Золочівському замку. Однак історія мовчить, який саме характер мали ці усамітнення і чим займалась королева за відсутності чоловіка. До речі, саме з особою француженки пов’язують мистецький розквіт замку, зокрема, будівництво унікального Китайського палацу. Після смерті Яна Собєського вдова ще раз кинула в злість польську еліту. Незадоволена аж надто прохолодною реакцією королевича Якоба на смерть батька, Марія просить вірного їй Станіслава Яблоновського переписати і зробити детальний опис королівського майна, аби Якоб не зміг його розікрасти. Прохала навіть не одягати корону на голову небіжчика Яна, аби син не підкрався і не викрав її. Поховавши чоловіка, Марія- Казимира залишається фактично одна в країні, яка так і не змогла стати їй рідною. Попрощавшись із улюбленими мурами Золочівської фортеці, королівська вдова виїжджає до Італії, де невдовзі покидає світське товариство.

А якщо хочете дізнатись більше про історії та легенди замків України та їх жителів, то ласкаво просимо до нас на екскурсію!

Екскурсії починаються щогодини з 10:00. 
Інтерактивні форми роботи з відвідувачем проводяться за попереднім записом.
Проект працює з 10.00 до 17.30, вихідний – неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79
#замки #фортеці #Україна #Золочівський_замок 



Комментариев нет:

Отправить комментарий