воскресенье, 15 мая 2016 г.

Сидорів. Замок-корабель (Тернопільська область) 



Замок-корабель, стоїть на високому пагорбі. З трьох сторін його омиває невелика річка Сухостав. Побудовав замок Марцін Калиновський (Marcin Kalinowski) (1605 - 1652)  чернігівський воєвода, з родини Калиновських, гербу Калинова (Calinowa), в сорокових роках XVII століття. Схожий замок був збудований і в Гусятині, який не зберігся.
 Замок планувався і був збудований як оборонна твердиня - резиденція. Будова витягнута з півночі на південь, відповідно рел'єфу пагорба.  Довжина замку з півдня на північ 178 метрів, а з заходу на схід, 30 метрів.
На кожній стіні фортеці було збудовано по чотири напівкруглі оборонні вежі. Стрільниці стін замку були у три яруси з бійницями для ведення перехресного вогню. У північній частині замку знаходилися: палац, житлові та господарські будівлі, та каземати.
Південно-східна частина замку зруйнована повністю. Найкраще збереглася північна частина замку, де височить двоярусна трикутна в плані і заокруглена ззовні вежа - парус. В стінах, що йдуть з двох сторін від башти збереглися вбудовані напівкруглі двохярусні оборонні вежі. Збереглися і фрагменти стін палацу та господарських споруд.
В південно-східній частині найкраще збереглася південна бастія, двоярусна напівкругла, з в"їздною аркою. Над аркою знаходиться камяна дошка з написом латиною про історію заснування та будівництва твердині.
Замок був сильно зруйнований турками в 1672 році.
Наступним власником Сидорова був син ще одного Марціна, з родини Калиновських, Людвіг Калиновський (Ludwik Kalinowski) (н/в-1765 р.) - писарь коронний, вінницький староста. По його смерті, Сидорів отримала в спадок його донька від першого шлюбу,Текла (Tekla).  Далі маєток ще декілька разів перепродувався. Останнім власником Сидорова був Юзеф Пейгерт, предки якого походили з Курляндії.
  Пейгерти, в 1780 році, застали вже руїни замку, які було практично неможливо відбудувати. Тому, близько 1840 року Юзеф Пейгерт збудував в Сидорові новий палац, від якого залишилися лише пивниці в чистому полі. При бажанні їх можна знайти.

З півдя, перед замком, по рельєфу місцевості можна здогадатися, що тут були  ще якісь оборонні споруди.  Від них залишився ледь помітний слід. У замку досить затишно і спокійно. Напевно це найбільш романтичні та живописні руїни.
#ua #travel #weekend #castle #Україна #Тернопіль

























Комментариев нет:

Отправить комментарий